onsdag 11 augusti 2010

Socialism behövs för att rädda klimatet


Martin Wihlén,
kandidat på Rättvisepartiet Socialisternas Haninge-valsedel
bor i Tungelsta och är aktiv i kampanjen “Unga kräver jobb och grön framtid”
"Det behövs klimatjobb inom kollektivtrafik, forskning, vind­kraft, solenergi, klimatanpassning av bostäder och mycket mer”


Klimatförändringar och miljöförstöring hotar hela världen. 2 av 3 ekosystem på jorden är skadade. Extrem torka, översvämningar och bränder skapar svält och miljoner flyktingar.
Om inget görs kan den globala temperaturen öka med 6 grader eller mer och hota vattenförsörjningen för hälften av jordens befolkning.
Kapitalismen bär ansvaret
Kapitalismens jakt på vinster står i vägen för verkliga åtgärder. Istället för att minska utsläppen har storföretagen kunnat öka sina utsläpp genom handel med utsläppsrätter. Vattenfall bygger 50 nya smutsiga kolkraftsverk i Europa.
Redan med dagens teknik och stora rikedomar skulle klimatförändringarna kunna hejdas. Men så länge kapitalisterna får bestämma kommer samhällets resurser fortsätta satsas på olja och vapen istället för på miljö. Vad som behövs är en global omställning till miljövänlig produktion i den stora majoritetens intresse.
Transporterna står för 70 procent av utsläppen i Haninge. Trots detta satsar borgarna miljarder på motorväg. Söder­törns­leden ska dras genom Glöm­sta­dalen, vid Flemingsbergsvikens våt­marks­anläg­g­ning och sjön Orlången. Miljöeffekterna har inte utretts. RS vill istället satsa på gratis och utbyggd kollektivtrafik i hela Stockholm.
Vi vill också planera transporterna, t ex till och från köpcentrum och företags­parker. Lyckade försök i Uppsala och Linköping visar att avgasutsläppen i stadskärnan från transportfordon minskade med 50 procent.

Masskamp behövs
Miljonprogrammets bostäder behöver renoveras och klimatanpassas. Istället låter borgarna rekordmånga ungdomar gå arbetslösa, vilket är ett stort slöseri när unga vill ha jobb och behoven av klimatåtgärder är oändliga. Vi vill skapa 500 nya klimatjobb i Haninge.
Det behövs mass­kamp från fackföreningar och sociala rörelser världen över.

RS står för:
>> 500 nya klimatjobb i Haninge
>> Nej till nya motorvägar – ja till gratis & utbyggd kollektiv­trafik
>> Lånecyklar vid knytpunkter
>> Planera transporterna
>> Renovera & klimatanpassa miljonprogrammets bostäder
>> Producera biogas av sopor istället för att bränna dem
>> Satsa på förnyelsebar energi som vind- och solkraft, utan privata vinst­intressen – nej till kärnkraft
>> Förstatliga fordonsindustrin för klimatomställning under demokratisk kontroll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.