lördag 29 oktober 2011

500 i asylmarsch

På fredagen den 28 oktober demonstrerade 500 personer i centrala Stockholm mot utvisningarna och mot rasismen. Talade gjorde bland andra Hassan Salehi från Iranska flyktingars riksförbund, initiativtagare till demonstrationen. Hassan belyste den svenska asylpolitiken där man skickar människor till döden, som till exempel till Iran.

Talkörerna ekade: ”Kamp mot stat och kapital – ingen människa är illegal!” och ”återinför rätten till asyl!” varvat med musik av hiphopartisten Young Pac. Demonstrationen gick till Mynttorget vid riksdagen.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna belyste fallet med Khaled Khodena som utvisades till Irak och som dödades där för bara några veckor sedan. Mattias tog upp hur det finns ett blodrött spår från regeringen i Sverige till de blodiga diktaturena; från polisens våld mot flyktingarna här hemma samt mot de som försöker blockera utvisningarna med sina kroppar; till det våld, den tortyr och död som möter flyktingar i länder som Irak, Iran och Syrien. Mattias tog också upp om att fackföreningarna måste ta kampen för allas rätt till svenska kollektivavtal och uppehållstillstånd; att få med sin vanliga arbetare och tjänstemän i asylkampen är avgörande; då piloter har visat att kan vägra lyfta flyg med flyktingar på, kan busschaufförer också vägrar köra åt Migrationverket, lastare kan vägra lasta åt dem etc. Mattias menade att man måste resa sig mot den rasistiska politiken där olika grupper ställs mot varandra istället för de som skapat krisen: spekulanterna och Svenskt Näringsliv.

Talade gjorde också Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet som berättade om utvisningarna till Iran, och det senaste fallet med Rahim som utvisades förra veckan trots att han torterats i Iran och varit i aktiv i motståndsrörelsen Mujahedin. Hon berättade också om asylrörelsens lyckade stormöte och att alla borde sluta upp med asylrörelsen.

Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation svarade på Miljöpartiets talare och upplyste henne om MP:s svek mot flyktingar för att få komma närmare makten.

Demonstrationen var den största för asylrätten på flera år och markerar att asylkampen reser sig och växer.

Ruben Derkert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.