måndag 24 oktober 2011

För stort vinstuttag av Haninge Bostäder

Haninge kommun kritiseras för sitt vinstuttag ur det kommunalt ägda bostadsbolaget, Haninge Bostäder. Kommunen disponerar genom bolaget endast 2000 bostäder; resten är privat ägt, framförallt av Graflunds och Akelius, vilket innebär att Haninge har minst antal kommunalt ägda hyresrätter i Stockholms län. Bara till de kommunala bostäderna finns det över 20 000 sökande. Medan behovet av att bygga nya bostäder och att rusta upp de befintliga växer avslöjas nu att kommunen tar ut för mycket pengar från bolaget.
Det är Hyresgästföreningen som kritiserar de kommunala bostadsbolagens vinster och enorma koncernbidrag eller aktieutdelningar till ägarna av Haninge Bostäder, Botkyrkabyggen, Telge Bostäder och Sollentunahem.

Det är tidningen Bofast som avslöjat de enorma vinster som görs av de kommunala bostadsbolagen. Deras granskning visar att Haninge Bostäder gav Haninge kommun koncernbidrag under 2009 på totalt 5,6 miljoner kronor. Men enligt Christoph Vejde som är vd på Haninge Bostäder är det räntekostnader för ett lån som Haninge Bostäder har till Haninge kommun.

Enligt Hyresgästföreningen har Haninge Bostäder lämnat utdelning alternativt koncernbidrag som överstiger den högsta tillåtna utdelningen. Detta innebär att ägare tjänar stora pengar på bostadsbolaget istället för att bostäder rustas upp. Det spenderas alldeles för lite pengar på upprustning i jämförelse med hur stora vinster som Haninge Bostäder drar in.

Rättvisepartiet Socialisterna tar strid för omedelbar upprustning av hyresrätterna på de boendes villkor, och utan ytterligare hyreshöjningar.
 
Louise Strömbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.