onsdag 19 oktober 2011

Ali Mansouri fortfarande inlåst i förvar: “Detta är en rättsskandal”

“Jag har sett döden i ögonen två gånger, bara den senaste månaden. Jag orkar inte kämpa för mitt liv längre”.
Ali Mansouri sitter idag på förvaret i Märsta. Det har han gjort i 60 dagar, och idag kom beslutet om att han ska hållas på slutet förvar i 60 dagar till.

Ali Mansouri har vid två tillfällen varit hisnande nära att utvisas till Iran, en av världens sista teokratiska diktaturer. Tack vare hans eget motstånd och med hjälp av Asylrörelsen har båda utvisningarnas stoppats i sista sekunden – första gången på Arlanda och andra gången när planet mellanlandde i Amsterdam. Han har suttit på slutet förvar i 60 dagar, och endast varit utomhus vid de två utvisningsförsöken. Idag kom beslutet att han kommer att hållas på slutet förvar i 60 dagar till.

“Den 19 augusti sattes jag i förvar och den 26 augusti försökte de verkställa [utvisa] mig, de har försökt att verkställa mig vid två olika tillfällen. Jag mår dåligt, kan inte sova. Hoppas att jag kan bli befriad från den rådande situationen”. Det sade Ali i förhandlingen om fortsatt förvar. Han sade vid upprepade tillfällen att han mår psykiskt dåligt och att han inte kan sova. “För mig är det hela en fråga om liv och död”.

Ali säger själv i förhandlingen att han respekterar Sveriges lagar och förordningar. “Jag har bott i Sverige i fyra år och några månader. Jag uppfattar det här landet som mitt land”. “Jag har ingen annanstans, jag har inget annat land”. Han är beredd att samarbeta med polisen och Migrationsverket på alla plan, så länge det inte innebär att han skickas tillbaka till diktaturens Iran. “Jag har politiska problem i Iran. Jag väntar fängelsestraff och tortyr där”.

Ali har själv berättat om tortyren han har utsatts för, på order av den iranska regimen, i Iran. Han har blivit fastkedjad och bakbunden, upphängd tre meter upp i luften, och piskats över hela kroppen. Hans tånaglar har dragits ut med tång. Han har utsatts för batongslag mot huvudet och vattentortyr. Han har under förhören fått kvinnoskrik uppspelat för sig som påstods vara hans mamma och syster som torterades och våldtogs i rummet bredvid, på grund av hans sk sammarbetsovilja. Detta är endast ett fåtal exempel på de extrema övergrepp som han utsatts för – vilket regeringen och Migrationsverket vill utvisa honom till. Ali har fått bestående men av tortyren, både psykiska och fysiska.

Ändå väljer Migrationsverket att förlänga Alis slutna förvarstagande med ytterligare två månader, ett beslut som ses som ett extremt hårt ingrepp av Alis offentliga försvarare. Det finns dessutom inga rimliga grunder för det fortsatta slutna förvarstagandet, eftersom att han hittlls varit i verkställighetsförvar – då verkställighetsbeslut om utvisning inte längre gäller saknar förvarstagandet alltså motivering enligt lagen.

Det kan inte ses som något annat en en rättsskandal. Enligt utlänningslagens regler ska ett förvarssbeslut omedelbart upphävas då det, precis som i Alis fall, inte längre finns skäl för förvarstagande. Möjligheten att hålla en asylsökande under uppsikt är ett fördelaktigt alternativ till det slutna förvaret. Detta ska kunna tillämpas för personer i Alis situation, men varför han själv inte kan beviljas detta istället framgår inte i förhöret, trots att Alis offentliga försvarare understryker det alternativet.
“Enligt praxis är det unikt att man hamnar i den situationen att man inte upphäver förvarsbeslutet. Det är inte heller rättssäkert”, säger hon.

Att Ali Mansouri ännu inte beviljats asyl är skamligt. Att han fortfarande hålls kvar på förvaret i Märsta är inget annat än en skandal. Hans aktiva ställningstagande som motståndare till den islamistiska diktaturen i Iran är vida känt – såväl i Sverige och Iran som i övriga världen. Ali Mansouris asylskäl är vattentäta, det finns ingen som helst laglig grund för vare sig hans förvarstagande eller uteblivna asyl.

Representanter för Asylrörelsen är ytterst oroliga  för Ali Mansouris psykiska och fyskiska välbefinnande. Läget är alarmerande och akut. Vi kräver att Ali Mansouri omebelbart släpps från förvaret och beviljas asyl.
“För min del är det bara två alternativ kvar. Det ena är att åka tillbaka till Iran och fängslas och torteras. Det andra alternativet är att svenska staten hjälper mig. Något annat alternativ har jag inte.”

Foujan Rouzbeh, Asylrörelsen i Stockholm
Anna Löfgren, Rättvisepartiet Socialisterna

Läs också:
Migrationsverket vägrar låta Ali Mansouri träffa läkare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.