fredag 21 oktober 2011

Svårt tortyrskadade Rahim misshandlades och utvisades till Iran imorse

Imorse kl 06:30 utvisades Rahim Sadrolfozalaey, politisk flykting, till Iran från Arlanda. Asylrörelsen var på plats och uppmanade passagerarna att agera på planet. Trots att Rahim har varit väldigt aktiv mot den iranska regimen, har torterats i tre i år i iranskt fängelse, har krigsskador från kriget mellan Iran och Irak på 80- talet och dessutom opererat ryggen för bara några månader sedan, utvisades han efter bara tre dagar i förvaret.
När polisen stormade in i Rahims cell på förvaret och förde iväg honom, talade representanter från Asylrörelsen i Stockholm med en annan politisk flykting på förvaret och hörde över telefonen hur Rahim skrek när polisen misshandlade honom.
Att utvisa människor som har varit politiskt aktiva och har enormt starka asylskäl, till Iran, som är en av de regimer som avrättar mest politiska motståndare av alla diktaturer i världen är under all kritik. Nu krävs det att regeringen och migrationsminister Tobias Billström ställs till svars för den inhumana och rättsvidriga migrationspolitiken som de för.

Jag och Ali Mahmoudi från Rättvisepartiet Socialisterna besökte Rahim på förvaret igår. Han hade svårt att lyfta sig från stolen och man såg att han led. Han är beroende av ett 10-tal mediciner. Han visade oss ett läkarintyg om hans hälsotillstånd vilket beskriver hur Rahim regelbundet måste gå under behandling och medicinering. Om det skulle avbrytas kan han hamna i en livshotande situation
I Sverige råkade han också ut för en arbetsplatsolycka så allvarlig att han var tvungen att operera ryggen - kostnader som migrationsverket vägrade täcka. Enligt Iransk lag kommer de heller inte ta ansvar för hans skador och inte fortsätta behandlingarna.

Han visade oss skottskador från tiden i Iran. Han har blivit beskjuten ett flertal gånger, bl a i magen, ryggen, armen och foten samt träffats av granatsplitter. Han har också blivit torterad under tre år i fängelse i Iran. Han beskrev hur han hängdes upp i armarna och att de lät honom hänga så under länga perioder, fått piskrap på ryggen och mycket mer. Detta igen bekräftas i läkarintyget från överläkare Torsten Gordh på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Torsten fortsätter att vädja om Rahims svåra fysiska och psykiska hälsa och uppmanar att man inte utvisar honom eftersom detta kommer att sätta Rahim i en livshotande situation.

Rahim kom till Sverige 2001, har jobbat och betalat skatt under alla år. Dock har han inte kunnat fått uppehållstillstånd genom sitt jobb p g a att Migrationsverket har krävt att han ska han ett iranskt pass/medborgarskap som den iranska ambassaden har vägrat ge honom.

– Låt mig stanna i alla fall tills regimen störtas. Iran har blivit jättesvårt just nu och hela världen och migrationsverket vet det. Man kan knappt andas i Iran längre.

Innan han kom till Sverige har Rahim varit politisk aktiv i partiet Mojahedin, som är ett oppositionellt parti som för väpnad kamp mot Irans regimen. Men även här i Sverige har han fortsatt att vara aktiv även om inte organisationsbunden och fortsatt jobbat hårt emot regimen i Iran. Han har varit med på protester utanför Irans ambassad och kritiserat regimen offentligt. På en av protesterna vid ambassaden blev Rahim gripen av polisen, där det visade sig att de hade dokumenterat vilka som var där och sedan lämnat ut informationen till ambassadspersonalen. Medlemmar och före detta medlemmar av Mojahedin förföljs aktivt av regimen inte bara i Iran utan också i Irak och Europa. I flera fall har man sökt upp flyktingars anhöriga som är kvar i Iran för att trakassera dem.

I skrivande stund behandlas ärendet i Europadomstolen. Trots det skyndar Migrationsverket på i ärendet och utvisar Rahim innan ärendet är helt avgjort. Även våld ska ha förekommit mot Rahim när gränspolisen eskorterade honom till Arlanda, och då handlar det om en människa som knappt kan gå på grund av sin smärta.
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och aktiv i Asylrörelsen i Stockholm, arbetade febrilt inatt gentemot Migrationsverket och UD för att utvisningen skulle stoppas då ärendet gått till Europadomstolen.

– Migrationsverkets och gränspolisens behandling av Rahim måste fram i dagsljuset och anmälas. Aldrig någonsin tidigare har behovet av en landsomfattande proteströrelse varit mer skriande än idag. En rörelse som återinför asylrätten, stoppar utvisningarna och gör slut på den omänskliga politiken som Billström för, säger Ruben Derkert från Asylrörelsen i Stockholm som deltog i aktionen på Arlanda.

Hugo Witting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.