tisdag 18 oktober 2011

Utvisningen av svårt sjuka Ganna stoppades av proteststormen

Foto: Ali Aksoy
Den enorma proteststormen, mot utvisningen av den 91 år gamla och svårt sjuka Ganna Chyzhevska till Ukraina, gav resultat.
I sista stund ingrep Europadomstolen. Nu får hon en en ny prövning.
Ganna är hjärtsjuka, nästan blind och gravt dement samt saknar anhöriga i Ukraina. Enbart flygningen kunde varit livshotande. Ändå drev Migrationsverket på för att genomföra utvisningen. Men nu är den stoppad.

Det var Gannas familj här i Sverige, främst dotterdottern Anna Otto som tog strid och lyckades mobilisera ett enormt stöd från allmännheten.

Idag samlades aktivister vid terminal 5 på Arlanda för att protestera. På plats fanns Anna Otto, facebook-kampanjen "Stoppa utvisningen av Ganna Chyzhevska", Asylrörelsen i Stockholm, Aktion mot Deportation Uppsala, Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen, Centerpartiets riksdagsledamot Abir Alsahlami, Svenska kyrkan, Ung vänster och SSU.

– Vi kommer införmera passagerarna som ska stiga på flyget om vad som håller på att hända, att en svårt sjuk 91-årig kvinna ska utvisas. Vi tycker att flygbolaget och kaptenen har det här i sina händer, och att de ansvarar för att se till att inte vara en del i det här. Vi tror att utvisningen kan stoppas. Det har hänt tidigare, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen i Stockholm, i dagens Aftonbladet.

Att utvisningen stoppades visar att protester är avgörande. Asylrörelsen i Stockholm tänker fortsätta ta kampen mot högerregeringens inhumana flyktingpolitik.
 
Aftonbladet Expressen Expressen2 Expressen3 DN SVT GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.