lördag 8 oktober 2011

Utvisningen av Fuad Velzi stoppades

Möte med asylaktivister
Ondagen den 5 oktober fick Fuad Velzi - demokratikämpe och politisk flykting från iranska Kurdistan - reda på att han skulle utvisas till Iran på fredagen. Asylrörelsen bestämde sig snabbt att ha en demonstration utanför Migrationsverket i Solna och en blockad vid förvaret ifall utvisningen inte stoppats tidigare.

På plats vid Migrationsverket i Solna var Iranska flyktingars riksorganisation och riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna mfl. På demonstrationen talade Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation som belyste att Fuad Velzi har varit med i KDP, kurdiska demokratiska partiet och att han varit samordnare för kampanjer mot den iranska regimen. Asylrörelsen satte också press på de ansvariga genom att ringa dem under hela dagen igår. Runt 15:00 kom beskedet att Fuad Velzis fall ska omprövas och han släpptes strax efteråt.

- Det här visar på att asylrörelsens arbete är avgörande, hade inte de ansvariga pressats och utvisningsbeslutet inte mött motstånd hade utvisningen verkställts, säger Foujan Rouzbeh som tillsammans med advokaten Maria Ivic ordnade fram nya och avgörande bevis på Fuads politiska aktivitet strax innan utvisningen skulle ha skett.

Det här är den nionde utvisningen till Iran som Asylrörelsen i Stockholm stoppar. Nu måste vi ta sikte på den 27 oktober för att samla alla flyktingorganisationer och vänsterorganisationer till ett möte för att skapa en landsomfattande proteströrelse mot den rasistiska asylpolitiken som den svenska regeringen bedriver. Samtidigt fortsätter kampen för att frige de polititiska flyktingarna Ali Mansouri, Namjo Tehmi och Mitra Kahrom.

Ruben Derkert
Hugo Witting


Läs Foujan Rouzbehs artikel om Fuad Velzi HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.